ŚWIADOMY KONSUMENT – skanujemy sklepy



Skanujemy sklepyKonsument to Ty, to Twoja rodzina: żona, mąż, dziecko, to osoby młode i te starsze, zdrowe bądź borykające się z chorobami. Każdy jest ważny, niezależnie od wykształcenia, zajmowanej posady, majętności itp. Żywność dla wszystkich powinna być lekiem, a nie trucizną.  

Skład produktów żywnościowych jest istotą prawidłowego odżywiania. Ale to gdzie kupujemy żywność, w jakich warunkach jest ona przygotowywana i przechowywana,  jest równie ważne, ponieważ  niekiedy może nawet zaważyć na naszym zdrowiu. 

 

Co mamy do wyboru?

Zakupów artykułów żywnościowych możemy dokonać w super- i hipermarketach, na bazarach i placach targowych, w  osiedlowych sklepach, bądź w internetowych sklepach. 

Na co mamy zwrócić szczególną uwagę?  

Podczas zakupów zwróćmy uwagę właśnie na wyżej wymienione warunki: przygotowywania żywności i prawidłowego przechowywania. 

1. Często stoiska handlowe bądź bazary zlokalizowane są przy ruchliwych drogach. Odpowiedzmy sobie na pytanie:  Czy warto płacić za owoce, warzywa lub inne artykuły spożywcze, które przez cały dzień są narażone na skażenia spalinami samochodowymi? 

2. Porządek i  higiena. Po wejściu do sklepu rozejrzyjmy się  czy jest czysto, czy na pólkach sklepowych nie zalega kurz, czy nie wyczuwamy dziwnych nieprzyjemnych zapachów. Higiena w żywności to podstawa!

3. Zwróćmy uwagę na samego sprzedawcę. Jeśli wygląda nieschludnie, a nieopakowane produkty podaje nam bez foliowych rękawiczek, przy tym przyjmując pieniądze – wystrzegajmy się takich sklepów. 

4. Sprzedawca po wyjściu z zaplecza na sklep ma obowiązek umyć dokładnie ręce. Nie może dotykać nieumytymi rękami  nieopakowanych produktów, np. podczas krojenia wędlin. 

5. Ważna jest segregacja produktów np. produkty mleczarskie nie mogą być przechowywane obok artykułów mięsnych, czy rybnych.

6. Produkty spożywcze nie mogą stać bezpośrednio na podłodze. 

7. Produkty mięsne, jaja, ryby, mleko i przetwory mleczne, tłuszcze zwierzęce i roślinne mają być przechowywane w warunkach chłodniczych.

8. Produkty od osób sprzedających na bazarkach kuszą nas swoją naturalnością, np. świeże mleko „prosto od krowy”, czy jajka „prosto spod kury”. Tak naprawdę nie wiemy w jakich warunkach były przygotowywane, a następnie przechowywane i transportowane na bazar. Niestety, ale możemy ryzykować własnym zdrowiem ( zatrucia pokarmowe lub groźniejsze choroby zakaźne).

9. Nigdy nie spożywaj mięsa z niewiadomego źródła! Narażasz się na zakażenie groźną chorobą: włośnicą, która może być śmiertelna. Sprzedający mięso i jego przetwory musi posiadać świadectwo wydane przez inspekcję weterynaryjną poświadczające o wyprodukowaniu produktów w zakładzie objętym nadzorem sanitarno-weterynaryjnym. 

10. Sam produkt to nie wszystko. Ważne jest opakowanie: nie może być uszkodzone, niedopuszczalne są opakowania otwarte! 

11. Na opakowaniu musi być wyraźnie oznaczona data minimalnej trwałości  lub terminu przydatności do spożycia. 

12. Towary przeterminowane nie mogą być przeceniane!

 
Udostępnij na Facebook


Na naszej stronie używamy plików cookies, tzw. ciasteczek. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one zapisywane na dysku Twojego komputera. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.