Nadzwyczajna Babka zwyczajna - alternatywa zielonej sałaty



Babka zwyczajnaW artykule tym, chcemy zachęcić Was do zapoznania się z  babką zwyczajną, jako polnego rezerwuaru witamin i dobroczynności synergistycznego działania pozostałych, a zarazem bardzo  ważnych składników tej rośliny. Zaproponujemy Wam spożywanie babki zwyczajną jako zamiennik znanej każdemu sałaty zielonej.

Nazwa łacińska babki zwyczajnej  Plantago major  L., oznacza: „planta” – podeszwa (ponieważ kształt liści przypomina kształtem stopę), a „ago” - pędzę (nawiązując do występowania babki głównie przy drogach i nieużytkach). W Polsce oprócz Babki zwyczajnej spotkać się można również z Babką lancetowatą i Babką piaskową. 

 

Dobroczynność  na organizm ludzki babki zwyczajnej pochodzi od składu chemicznego tej rośliny, do którego należą m.in.: glikozydy irydoidowe o znaczeniu antybiotycznym. Z rośliny tej wyizolowano  18 typów falownoidów o działaniu antyoksydacyjnym, przeciwzapalnym i moczopędnym. Synergizm tych biologicznie czynnych składników powoduje, iż  roślina ta jest przydatna w leczeniu wielu schorzeń układu oddechowego, pokarmowego oraz wspomagająca działanie układu nerwowego i naczyniowego. Ponadto odtruwa organizm, a sok ze świeżych liści stosuje się w nieżytach żołądka i chorobie wrzodowej dwunastnicy. Z liści babki zwyczajnej sporządza się 10% maść wspomagającą leczenie trudno gojących się ran skórnych.

 Babka zwyczajna

Wodne wyciągi z suszonych liści babki działają przeciwgrzybicznie i przeciwzapalnie, a nawet są pomocne w zwalczaniu pałeczki Salmonelli  typhimurum. Ekstrakty etanolowe z liści wykazują działanie antywirusowe, m.in. na wirusy polio i herpes. Babka zwyczajna to także źródło witamin: A, K oraz soli mineralnych. Jednakże najistotniejsza jest zawartość witaminy C w świeżych liściach rośliny. Zależy ona m.in. od warunków klimatycznych i agrotechnicznych, miejsca wzrostu rośliny oraz nasłonecznienia. Według badaczy, zawartość witaminy C w liściach babki zwyczajnej jest prawie pięciokrotnie większa od zawartości tej witaminy w sałacie zielonej. Dlaczegóżby więc nie zamienić sałaty zielonej na darmowe liście babki zwyczajnej i przyrządzać z nich zdrowe wiosenne sałatki? Wybór należy do Was.  

Bibliografia:

1.Andrzejewska-Golec E., 2010. Babka zwyczajna-pospolity chwast i roślina lecznicza. Panacea, 31, 2, s. 14-17.

2.Czikow P., Łaptiew J., 1983. Rośliny lecznicze i bogate w witaminy. Państwowe Wydawnictwo Rolnicze i Leśne. Warszawa, s. 52-53. 

3.Kalinowska J., 2002. Lecznicze babki. Wiadomości zielarskie, 5, 44, s. 6-7.

4.Samuelsen A.B., 2000. The traditional uses, chemical constituents and biological activities of Plantago major L. A review. Journal of Ethnopharmacology, 71, 1–2,  s. 1-21.

5.Wierzbicka B., Kuskowska M., 2002. Wpływ wybranych czynników na zawartość witaminy C w warzywach. Hortorum Cultus, 1, 2, s. 49-57. 

 
Udostępnij na Facebook


Na naszej stronie używamy plików cookies, tzw. ciasteczek. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one zapisywane na dysku Twojego komputera. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.