Borówka czarna - dla osób prowadzących siedzący tryb życia i nie tylko.






Borówka czarna - dla osób prowadzących siedzący tryb życia i nie tylko.Pyszne świeże owoce, mrożone, w postaci konfitur i dżemów, wykorzystywane jako farsz do pierogów, naleśników, czy gofrów delikatnie pieszczą nasze podniebienia. W przemyśle spożywczym owocami borówki czarnej barwi się soki, wina, desery, dżemy i konfitury. Od lipca do końca września  owoce jagody czarnej  możemy zebrać w borach świerkowych i sosnowych, jodłowych i mieszanych. Czy jedyną zaletą jagód jest dbanie o nasze kubki smakowe?

 

Owoce borówki czarnej polecane są głównie osobom, które (m. in. ze względu na rodzaj wykonywanej pracy), spędzają większość dnia w pozycji siedzącej. W szczególności te osoby powinne zajadać się jagodami. Dlaczego? Owoce te doskonale regulują pracę żołądka i jelit. Suszone działają zapierająco, przez co stosowane są w leczeniu biegunek. Zaś wywary z owoców działają przeciwrobaczcowo. 

Skąd ten „borówkowy” kolor?
Czarne jagody, z niebieskawym odcieniem swoją barwę zawdzięczają antocyjanom. Antocyjany to barwniki należące do polifenolowych związków organicznych – flawonoidów. Występujące w owocach czarnej jagody barwniki antocyjanowe noszą nazwę: myrtyllina. 

Ostatnie badania wykazały, iż  dobroczynne działanie  tych barwników uzależnione jest od absorpcji (pochłaniania) ich z żywności oraz z ich metabolizmem. Wchłanianie antocyjanów następuje  w żołądku oraz w jelicie cienkim. 

Wyciągi z owoców borówki czarnej, jako źródło antocyjanów, wzmacniają naczynia włosowate. Ponadto przeprowadzone badania w latach 60 wykazały, iż antocyjany to wspaniały środek polepszający widzenie po zmroku.  

Kwas benzoesowy oraz glikokiny zawarte w liściach borówki czernicy, działają podobnie jak insulina, stąd polecamy je również osobom chorym na cukrzycę.  

Aby wydłużyć okres przechowywania borówek, należy je zbierać w bezdeszczowe, pogodne dni, najlepiej w porze południowej. Zrywamy owoce jędrne, tuż przed ich całkowitym dojrzewaniem.

 

Bibliografia:
1.Bonenberg K., 1988. Rośliny użyteczne człowiekowi. Instytut wydawniczy Związków Zawodowych, Warszawa, s. 58. 
2.Hofecker G.,1983.  The physiology and pathophysiology of ageing. Int. Dent. J., 33, 251-61.
3.Lutomski J., 2002.  Borówka czernica – na lepsze widzenie. Wiadomości Zielarskie, 1, s. 1-2.
4.Polakowska M., 1982. Leśne rośliny zielarskie. Państwowe wydawnictwo Rolnicze i Leśne, Warszawa, s. 93-94. 
5.Singletary K.W., Jung K.J., Giusti M., 2007. Anthocyanin-rich grape extract blocks breast cell DNA damage. J. Med. Food, 10, s. 244-251.
 


Opublikowano: wtorek, 12, luty 2013 10:16

Na naszej stronie używamy plików cookies, tzw. ciasteczek. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one zapisywane na dysku Twojego komputera. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.