Nowoczesne opakowania - interaktywne i inteligentne.



Opakowanie inteligentneOpakowanie to bardzo ważny czynnik zapewniający świeżość i jakość kupowanych przez nas produktów. Ponadto opakowanie  pełni  funkcje informacyjne oraz jest nośnikiem reklamy. Ponad 50% konsumentów podejmuje decyzje zakupu produktu kierując się właśnie nim. Na rynku opakowań zawitały nowe trendy! Dotąd konsumenci mogli wybrać produkty pakowane próżniowo, w modyfikowanej lub kontrolowanej atmosferze. Obecnie do pakowania produktów stosuje się tzw. inteligentne i  aktywne opakowania. Co to takiego?

 

Zajmijmy się tymi pierwszymi. Opakowanie inteligentne zawierają tzw. interaktywny wskaźnik, który ma za zadanie monitorować warunki znajdujące się w opakowaniu. 

Dla przykładu:  
Interaktywnym wskaźnikiem najczęściej jest barwnik, który pod wpływem zmian warunków panujących w opakowaniu zmienia swą barwę. 

Interaktywne wskaźniki opakowań  to:

  • wskaźnik świeżości 
  • wskaźnik nieszczelności 
  • integrator czasu i temperatury (istotne dla mrożonek, np. mrożonych truskawek, gdzie przejściowe podwyższenie temp., spowodowane częściowym rozmrożeniem, powoduje przebarwienie etykiety). 

Jakie są zalety takich opakowań?

  • brak oddziaływania produkt – opakowanie,
  • stanowią istotną informację o stanie, jakości produktu,
  • znacznie wydłużony okres trwałości produktu bez dodatków chemicznych 
     

Interaktywne opakowanie

 

 

W opakowaniach aktywnych produkt, otoczenie i opakowanie wzajemnie na siebie oddziaływają, przez co zwiększa się jakość produktu, okres przydatności i trwałości. 

 

 

 

 

Przykłady opakowań aktywnych:

  • perforowane folie uwalniające aromaty odpowiednie dla danego produktu,
  • emitujące substancje chroniące przed zepsuciem produktu, głównie dwutlenek węgla, dwutlenek siarki i alkohol. 
  • pochłaniające niepożądane gazy, np. etylen. 

 


Pochłaniacze tlenu


 

Związki żelazowe lub kwas askorbinowy stosowane głównie do sera, pieczywa, mleka w proszku, herbaty czy mięsa.

 


Pochłaniacze CO2

 

Do palonej kawy stosuje się pochłaniacz CO2 jakim jest wodorotlenek wapnia, sodu lub potasu.

 

 

Pochłaniacze etylenu

 

 

Do owoców i warzyw stosuje  się aktywny węgiel, tlenek glinu.

 

 

Pochłaniacze wilgotności

 

 

Żel silikonowy i glicerol stosowane do ryb, warzyw i owoców oraz drobiu.

 

Udostępnij na Facebook


Na naszej stronie używamy plików cookies, tzw. ciasteczek. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one zapisywane na dysku Twojego komputera. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.