Cebula łzy wyciska!



CebulaAby podczas siekania cebuli nie łzawiły oczy, należy przed jej pokrojeniem zamoczyć nóż w zimnej wodzie. 

Najlepiej kroić cebulę na szklanej desce, która nie będzie wchłaniać zapachów. 

Jeśli chcemy przedłużyć trwałość napoczętej cebuli, należy ułożyć cebulę ukrojoną stroną na talerzu posypanym solą. 

 

Udostępnij na Facebook


Praktyczne porady

    • Cebula łzy wyciska!

      Aby podczas siekania cebuli nie łzawiły oczy, należy przed jej pokrojeniem zamoczyć nóż w zimnej wodzie.  Najlepiej kroić cebulę na szklanej desce, która nie będzie wchłaniać zapachów.  Jeśli...

    • Arbuzy - wybór i przechowywanie

      Aby wybrać dojrzałego i wartościowego arbuza, należy zwyczajnie w niego "postukać". Jeśli uzyskany odgłos jest głuchy oznacza to, iż arbuz jest niedojrzały. Czysty dźwięk będzie informował o...

    • Przechowywanie ogórków zielonych

      Ogórki przechowywane w lodówce bardzo szybko tracą jędrność. Aby temu zapobiec należy włożyć je do woreczka celofanowego, a następnie ustawić na najniższej półce w lodówce. Jeśli chcemy...

    • Jak sprawdzić jakość laski wanilii

      Wanilia to dość droga przyprawa, stąd często dochodzi do jej zafałszowania. Aby sprawdzić czy zakupiona w sklepie laska wanilii wykazuje swoisty mocny zapach, należy potrzeć nią białą kartkę...

    • Gotowanie w parowarze

      To para wodna, a dokładnie niesiona przez nią energia cieplna umożliwia gotowanie produktów w parowarze. Istotą takiego gotowania jest odpowiednie ułożenie potraw w naczyniu. Na najniższej półce...

    • Jaką wybrać marchew

      Marchew na sok powinna być gruba o niedługim korzeniu. Do sałatek, surówek i innych potraw można wybierać te o dłuższym korzeniu. Obraną marchew nie należy przetrzymywać w wodzie, gdyż tracone są...

    • Przyrządzanie soczewicy

      W porównaniu do innych warzyw strączkowych, soczewicę nie trzeba namaczać w wodzie przed gotowaniem. Soczewicę gotujemy na małym ogniu, a zalecany czas to 1 godzina. Aby uwydatnić jej smak, do...

    • Jak dobrać wino do potrawy

      Nie wiesz jakie wino podać do jakiej potrawy? Zapamiętaj fragment libretta z operetki Karla Millöckera, a zasada łączenia win z potrawami nie będzie ci już obca. „Ryby, drób i cielęcina lubią...

    • Smażenie ryb

      Podczas smażenia, ryba pochłania od 10-15% tłuszczu smażalniczego, a oddaje swe cenne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Alternatywą będzie gotowanie ryb na parze lub smażenie ryb owiniętych...

    • Mądrze wybrać wino

      Przy wyborze wina zwróćmy uwagę w jakiej pozycji są prezentowane. Te, które przechowywane są w pozycji stojącej to wina młode, przeznaczone do niezwłocznej konsumpcji. Wina starsze na sklepowych...

    • Kiedy należy umyć jajo?

      Zakupione w sklepie jaja wsadzamy do lodówki. Myjemy je dopiero przed samym ich użyciem (gotowanie, smażenie). Podczas mycia dochodzi do odczopowania porów jaj. Gdy przechowujemy takie jaja w...

    • Mycie pora i kalafiora

      W przypadku pora najpierw należy usunąć piętkę wraz z korzeniami. Odcinamy także wierzchnie  liście.  Następnie nacinamy go wzdłuż (mniej więcej do połowy jego długości) i odginając liście...

    • Cała prawda o ziemniakach

      Wysokokaloryczne są frytki lub chipsy. Ziemniaki to produkty niskokaloryczne. Zawierają dużo potasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Ponadto są bogate w witaminę C....

    • Mrożone mięso i ryby, a rozmrażanie

      Mięso mrożone (kurczak, indyk, mięso wieprzowe), rozmrażamy powoli w zimnej wodzie. Ryby rozmrażamy szybko, pod bieżącą wodą. 

    • Jak prawidłowo przechowywać pieczywo?

      Świeże pieczywo należy przechowywać w woreczkach foliowych z otworami lub w torbach papierowych. Możemy także je zamrozić, wtedy czas przechowywania przedłuża się nawet do kilku miesięcy. 

Na naszej stronie używamy plików cookies, tzw. ciasteczek. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one zapisywane na dysku Twojego komputera. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.