Arbuzy - wybór i przechowywanie



ArbuzAby wybrać dojrzałego i wartościowego arbuza, należy zwyczajnie w niego "postukać". Jeśli uzyskany odgłos jest głuchy oznacza to, iż arbuz jest niedojrzały. Czysty dźwięk będzie informował o pełnej dojrzałości arbuza. Ponadto skórka owocu winna być błyszcząca. Jak należy przechowywać arbuzy? Najlepiej składować je w ciemnym pomieszczeniu. Arbuz nie może dotykać drugiego arbuza. Optymalna temperatura przechowywania to temp. nie wyższa niż +5°C. 

Udostępnij na Facebook


Praktyczne porady

    • Cebula łzy wyciska!

      Aby podczas siekania cebuli nie łzawiły oczy, należy przed jej pokrojeniem zamoczyć nóż w zimnej wodzie.  Najlepiej kroić cebulę na szklanej desce, która nie będzie wchłaniać zapachów.  Jeśli...

    • Arbuzy - wybór i przechowywanie

      Aby wybrać dojrzałego i wartościowego arbuza, należy zwyczajnie w niego "postukać". Jeśli uzyskany odgłos jest głuchy oznacza to, iż arbuz jest niedojrzały. Czysty dźwięk będzie informował o...

    • Przechowywanie ogórków zielonych

      Ogórki przechowywane w lodówce bardzo szybko tracą jędrność. Aby temu zapobiec należy włożyć je do woreczka celofanowego, a następnie ustawić na najniższej półce w lodówce. Jeśli chcemy...

    • Jak sprawdzić jakość laski wanilii

      Wanilia to dość droga przyprawa, stąd często dochodzi do jej zafałszowania. Aby sprawdzić czy zakupiona w sklepie laska wanilii wykazuje swoisty mocny zapach, należy potrzeć nią białą kartkę...

    • Gotowanie w parowarze

      To para wodna, a dokładnie niesiona przez nią energia cieplna umożliwia gotowanie produktów w parowarze. Istotą takiego gotowania jest odpowiednie ułożenie potraw w naczyniu. Na najniższej półce...

    • Jaką wybrać marchew

      Marchew na sok powinna być gruba o niedługim korzeniu. Do sałatek, surówek i innych potraw można wybierać te o dłuższym korzeniu. Obraną marchew nie należy przetrzymywać w wodzie, gdyż tracone są...

    • Przyrządzanie soczewicy

      W porównaniu do innych warzyw strączkowych, soczewicę nie trzeba namaczać w wodzie przed gotowaniem. Soczewicę gotujemy na małym ogniu, a zalecany czas to 1 godzina. Aby uwydatnić jej smak, do...

    • Jak dobrać wino do potrawy

      Nie wiesz jakie wino podać do jakiej potrawy? Zapamiętaj fragment libretta z operetki Karla Millöckera, a zasada łączenia win z potrawami nie będzie ci już obca. „Ryby, drób i cielęcina lubią...

    • Smażenie ryb

      Podczas smażenia, ryba pochłania od 10-15% tłuszczu smażalniczego, a oddaje swe cenne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Alternatywą będzie gotowanie ryb na parze lub smażenie ryb owiniętych...

    • Mądrze wybrać wino

      Przy wyborze wina zwróćmy uwagę w jakiej pozycji są prezentowane. Te, które przechowywane są w pozycji stojącej to wina młode, przeznaczone do niezwłocznej konsumpcji. Wina starsze na sklepowych...

    • Kiedy należy umyć jajo?

      Zakupione w sklepie jaja wsadzamy do lodówki. Myjemy je dopiero przed samym ich użyciem (gotowanie, smażenie). Podczas mycia dochodzi do odczopowania porów jaj. Gdy przechowujemy takie jaja w...

    • Mycie pora i kalafiora

      W przypadku pora najpierw należy usunąć piętkę wraz z korzeniami. Odcinamy także wierzchnie  liście.  Następnie nacinamy go wzdłuż (mniej więcej do połowy jego długości) i odginając liście...

    • Cała prawda o ziemniakach

      Wysokokaloryczne są frytki lub chipsy. Ziemniaki to produkty niskokaloryczne. Zawierają dużo potasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Ponadto są bogate w witaminę C....

    • Mrożone mięso i ryby, a rozmrażanie

      Mięso mrożone (kurczak, indyk, mięso wieprzowe), rozmrażamy powoli w zimnej wodzie. Ryby rozmrażamy szybko, pod bieżącą wodą. 

    • Jak prawidłowo przechowywać pieczywo?

      Świeże pieczywo należy przechowywać w woreczkach foliowych z otworami lub w torbach papierowych. Możemy także je zamrozić, wtedy czas przechowywania przedłuża się nawet do kilku miesięcy. 

Na naszej stronie używamy plików cookies, tzw. ciasteczek. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one zapisywane na dysku Twojego komputera. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.