Aby podczas siekania cebuli nie łzawiły oczy, należy przed jej pokrojeniem zamoczyć nóż w zimnej wodzie.
Najlepiej kroić cebulę na szklanej desce, która nie będzie wchłaniać zapachów.
Jeśli...
Aby wybrać dojrzałego i wartościowego arbuza, należy zwyczajnie w niego "postukać". Jeśli uzyskany odgłos jest głuchy oznacza to, iż arbuz jest niedojrzały. Czysty dźwięk będzie informował o...
Ogórki przechowywane w lodówce bardzo szybko tracą jędrność. Aby temu zapobiec należy włożyć je do woreczka celofanowego, a następnie ustawić na najniższej półce w lodówce. Jeśli chcemy...
Wanilia to dość droga przyprawa, stąd często dochodzi do jej zafałszowania. Aby sprawdzić czy zakupiona w sklepie laska wanilii wykazuje swoisty mocny zapach, należy potrzeć nią białą kartkę...
To para wodna, a dokładnie niesiona przez nią energia cieplna umożliwia gotowanie produktów w parowarze. Istotą takiego gotowania jest odpowiednie ułożenie potraw w naczyniu. Na najniższej półce...
Marchew na sok powinna być gruba o niedługim korzeniu. Do sałatek, surówek i innych potraw można wybierać te o dłuższym korzeniu. Obraną marchew nie należy przetrzymywać w wodzie, gdyż tracone są...
W porównaniu do innych warzyw strączkowych, soczewicę nie trzeba namaczać w wodzie przed gotowaniem. Soczewicę gotujemy na małym ogniu, a zalecany czas to 1 godzina. Aby uwydatnić jej smak, do...
Nie wiesz jakie wino podać do jakiej potrawy? Zapamiętaj fragment libretta z operetki Karla Millöckera, a zasada łączenia win z potrawami nie będzie ci już obca.
„Ryby, drób i cielęcina lubią...
Podczas smażenia, ryba pochłania od 10-15% tłuszczu smażalniczego, a oddaje swe cenne niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe. Alternatywą będzie gotowanie ryb na parze lub smażenie ryb owiniętych...
Przy wyborze wina zwróćmy uwagę w jakiej pozycji są prezentowane. Te, które przechowywane są w pozycji stojącej to wina młode, przeznaczone do niezwłocznej konsumpcji. Wina starsze na sklepowych...
Zakupione w sklepie jaja wsadzamy do lodówki. Myjemy je dopiero przed samym ich użyciem (gotowanie, smażenie). Podczas mycia dochodzi do odczopowania porów jaj. Gdy przechowujemy takie jaja w...
W przypadku pora najpierw należy usunąć piętkę wraz z korzeniami. Odcinamy także wierzchnie liście. Następnie nacinamy go wzdłuż (mniej więcej do połowy jego długości) i odginając liście...
Wysokokaloryczne są frytki lub chipsy. Ziemniaki to produkty niskokaloryczne. Zawierają dużo potasu niezbędnego do prawidłowego funkcjonowania układu krwionośnego. Ponadto są bogate w witaminę C....
Mięso mrożone (kurczak, indyk, mięso wieprzowe), rozmrażamy powoli w zimnej wodzie. Ryby rozmrażamy szybko, pod bieżącą wodą.
Świeże pieczywo należy przechowywać w woreczkach foliowych z otworami lub w torbach papierowych. Możemy także je zamrozić, wtedy czas przechowywania przedłuża się nawet do kilku miesięcy.