Borówka czarna - dla osób prowadzących siedzący tryb życia i nie tylko.




Pyszne świeże owoce, mrożone, w postaci konfitur i dżemów, wykorzystywane jako farsz do pierogów, naleśników, czy gofrów delikatnie pieszczą nasze podniebienia. W przemyśle spożywczym owocami borówki czarnej barwi się soki, wina, desery, dżemy i konfitury. Od lipca do końca września  owoce jagody czarnej  możemy zebrać w borach świerkowych i sosnowych, jodłowych i mieszanych. Czy jedyną zaletą jagód jest dbanie o nasze kubki smakowe?

Czytaj więcej: Borówka czarna - dla osób prowadzących siedzący tryb życia i nie tylko.

Jeżyna – ostrężnica, czarna malina, ostrężyna…

Te nazwy tradycyjne, występujące w zależności od regionu Polski, charakteryzują jedną roślinę: jeżynę. W Polsce znajdziemy jeżynę fałdowaną (Rubus plicatus), wzniesioną (Rubus suberectus) oraz na zachodzie kraju – odmianę zwaną popielicą (Rubus caesitus). Grecy sądzili, że krzewy jeżyn powstały z krwi Tytanów, którzy walczyli z Zeusem o władze. Stąd wierzyli w tytaniczną moc tych owoców, dlatego też często je jadali. 

Czytaj więcej: Jeżyna – ostrężnica, czarna malina, ostrężyna…

Na naszej stronie używamy plików cookies, tzw. ciasteczek. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one zapisywane na dysku Twojego komputera. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.