Pyszne świeże owoce, mrożone, w postaci konfitur i dżemów, wykorzystywane jako farsz do pierogów, naleśników, czy gofrów delikatnie pieszczą nasze podniebienia. W przemyśle spożywczym owocami borówki czarnej barwi się soki, wina, desery, dżemy i konfitury. Od lipca do końca września owoce jagody czarnej możemy zebrać w borach świerkowych i sosnowych, jodłowych i mieszanych. Czy jedyną zaletą jagód jest dbanie o nasze kubki smakowe?
Czytaj więcej: Borówka czarna - dla osób prowadzących siedzący tryb życia i nie tylko.
Te nazwy tradycyjne, występujące w zależności od regionu Polski, charakteryzują jedną roślinę: jeżynę. W Polsce znajdziemy jeżynę fałdowaną (Rubus plicatus), wzniesioną (Rubus suberectus) oraz na zachodzie kraju – odmianę zwaną popielicą (Rubus caesitus). Grecy sądzili, że krzewy jeżyn powstały z krwi Tytanów, którzy walczyli z Zeusem o władze. Stąd wierzyli w tytaniczną moc tych owoców, dlatego też często je jadali.
Czytaj więcej: Jeżyna – ostrężnica, czarna malina, ostrężyna…