Nadzwyczajna Babka zwyczajna - alternatywa zielonej sałaty

Babka zwyczajnaW artykule tym, chcemy zachęcić Was do zapoznania się z  babką zwyczajną, jako polnego rezerwuaru witamin i dobroczynności synergistycznego działania pozostałych, a zarazem bardzo  ważnych składników tej rośliny. Zaproponujemy Wam spożywanie babki zwyczajną jako zamiennik znanej każdemu sałaty zielonej.

Nazwa łacińska babki zwyczajnej  Plantago major  L., oznacza: „planta” – podeszwa (ponieważ kształt liści przypomina kształtem stopę), a „ago” - pędzę (nawiązując do występowania babki głównie przy drogach i nieużytkach). W Polsce oprócz Babki zwyczajnej spotkać się można również z Babką lancetowatą i Babką piaskową. 

Czytaj więcej: Nadzwyczajna Babka zwyczajna - alternatywa zielonej sałaty

Pokrzywa dobra na wszystko

Właściwości lecznicze tej powszechnie występującej byliny znano już ponad 3000 lat temu. W starożytności, problemy z górnymi drogami oddechowymi leczono przy pomocy specjalnych past przyrządzonych z nasion pokrzywy oraz miodu, które wspomagały odkrztuszanie zalegającego śluzu. W drugim wieku naszej ery, pokrzywę ceniono za jej właściwości moczopędne, dezynfekujące rany zgorzelinowe oraz owrzodzenia. Całe rośliny wykorzystywano do chłostania osób przewlekle chorych na reumatyzm. W XVII wieku wywarem z pokrzyw płukano gardła, przemywano rany i infekcje skórne.

Czytaj więcej: Pokrzywa dobra na wszystko

Pokrzywa zwyczajna Uritica dioica - czy aby tylko źródło cennego białka?

Roślina wszędobylska, trudna do wytępienia, zasiedla wilgotne lasy, zarośla, tereny bagienne i ogrody. Pokrzywa zwyczajna większości kojarzy się z parzącym, pospolitym chwastem. Tymczasem zawiera cenne dla nas aminokwasy endo i egzogenne oraz wiele innych składników odżywczych.
Wraz z pożywieniem dostarczamy organizmowi aminokwasy egzogenne. Niestety, w porównaniu do aminokwasów endogennych, nasz organizm nie jest w stanie ich syntetyzować.

Czytaj więcej: Pokrzywa zwyczajna Uritica dioica - czy aby tylko źródło cennego białka?

Borówka czarna - dla osób prowadzących siedzący tryb życia i nie tylko.




Pyszne świeże owoce, mrożone, w postaci konfitur i dżemów, wykorzystywane jako farsz do pierogów, naleśników, czy gofrów delikatnie pieszczą nasze podniebienia. W przemyśle spożywczym owocami borówki czarnej barwi się soki, wina, desery, dżemy i konfitury. Od lipca do końca września  owoce jagody czarnej  możemy zebrać w borach świerkowych i sosnowych, jodłowych i mieszanych. Czy jedyną zaletą jagód jest dbanie o nasze kubki smakowe?

Czytaj więcej: Borówka czarna - dla osób prowadzących siedzący tryb życia i nie tylko.

Jeżyna – ostrężnica, czarna malina, ostrężyna…

Te nazwy tradycyjne, występujące w zależności od regionu Polski, charakteryzują jedną roślinę: jeżynę. W Polsce znajdziemy jeżynę fałdowaną (Rubus plicatus), wzniesioną (Rubus suberectus) oraz na zachodzie kraju – odmianę zwaną popielicą (Rubus caesitus). Grecy sądzili, że krzewy jeżyn powstały z krwi Tytanów, którzy walczyli z Zeusem o władze. Stąd wierzyli w tytaniczną moc tych owoców, dlatego też często je jadali. 

Czytaj więcej: Jeżyna – ostrężnica, czarna malina, ostrężyna…

Na naszej stronie używamy plików cookies, tzw. ciasteczek. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień przeglądarki oznacza, że będą one zapisywane na dysku Twojego komputera. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w polityce prywatności.